Találj meg minket a Facebook-on
Magyar Ifjúsági Robot Kupa Budapest 2022 a VIK-ben
2022.01.26.

 

Hátborzongató kép: egy lángoló épületben rekedtek barátaink. A füstös romok közé robot robog be, hogy túlélők után kutasson. Egy másik kép: egy összeomlott bányába hatol be a robot, hogy élelmiszert, védőfelszerelést juttasson el egy ember által egyelőre megközelíthetetlen járaton keresztül. Ilyen helyzeteket szimulálnak a RoboCupJunior világverseny Rescue (menekítő) kategóriái, melyekben a magyar válogatóversenyen, a Magyar Ifjúsági Robot Kupán (MIRK) hazai versenyzők is kipróbálhatták magukat és saját építésű robotjaikat.A Rescue robotok katasztrófa szimulációs helyzetekben, kizárólag szenzorjaikra és programozásukra hagyatkozva mentenek áldozatokat.

2022. január 23-án intézményünkben került megrendezésre a „Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2022 Budapest”, amely egyben az European RoboCup Junior 2022 (Portugália) Európa-bajnokság, és a RoboCup Junior 2022 (Thaiföld) világbajnokság kvalifikációs versenye is.  

Fiatalabb, U14-es korosztályú Lightning és Sensor nevű Entry csapatok mindkét kategóriájukat maximális pontszámmal megnyerve, néhány másodperc időkülönbséggel végeztek a Rescue Line Entry és Rescue Maze Entry ligák első két helyén. A kimagasló eredményükkel Szilágyi Jázmin, Szél Nikolett, Fazekas Kristóf, Tuka Ákos kvalifikálták csapataikat az EURCJ2022 Európa- bajnokságra. 

Az U19-es, haladó szintű versenymezőnyben a korábban VB ezüst és bronz, EB ezüstérmes, hatszoros minősített magyar bajnok 2_Bit nevű baptista csapat állt rajthoz. Az elmúlt években ifj. Abán Csaba, Parilla Anna robotikásokkal versenyző együttes Cs. Kiss Zsófia Panna új taggal kiegészülve, magabiztos teljesítménnyel, hibátlan futammal szerezte meg a hetedik magyar bajnoki címet. Az eredményükkel kvalifikálták magukat az EURCJ2022 EB-re, és az RCJ2022 VB-re is. A csapat által CAD tervezéssel, 3D nyomtatással épített, magas szintű programnyelvek használatával programozott egyedi robotkonstrukció egy számára ismeretlen, akadályokkal nehezített labirintusban tájékozódva hőérzékelők, és gépi látás alkalmazásával, autonóm módon kutatja az áldozatokat. 

Az idei volt a 10. egymás utáni magyar minősítő verseny, melyen a Baptista Szeretetszolgálat robotikásai bajnoki címükkel VB kvalifikációt szereztek. A csapatok felkészítője, mentora Abán Csaba a Baptista Pedagógiai Intézet munkatársa.

 

https://www.baptistaoktatas.hu/magyar-ifjusagi-robot-kupa-2022-budapest

https://njszt.hu/hu/news/2022-01-24/diakok-altal-epitett-robotok-szamara-nincs-lehetetlen

 

Nyomtatás
További kérdései vannak?
Írjon nekünk, és kollégáink hamarosan e-mailben vagy telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot:

felnőttképzés, szakképzés, szakiskola, vendéglátás, idegenforgalom, kereskedelem, idegenvezető képzés, cukrász képzés, fodrász, szakács képzések Budapesten, felnőtt oktatás

VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium. Magas színvonalú képzések és jó elhelyezkedési lehetőségekkel bíró szakképzések Budapesten. Felnőttképzéseink, szakképzéseink között a következő szakmák szerepelnek: szakács, cukrász, pincér, vendéglátó eladó, eladó, fodrász, vendéglátásszervező-vendéglős, idegenvezető, logisztikai ügyintéző és számos további szakképzés is.